Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wątek zamknięty
Ja królowa Polska, wielka księżna litewska i księżna pruska proponuję wnieść w życie reformę edukacji narodowej i poddać likwidacji szkoły przy-katedralne w którym polacy uczą się po łacinie. Mam zamiar stworzyć ośrodki edukacyjne zwanymi królewskimi szkołami, które będą edukować młodzież polską i litewską; mają one również krzepić miłość do swojej ojczyzny i do wiary katolickiej w jakiej w której szkoła zostanie wydana. Zamierzam podzielić szkoły na te typy:
chłopska szkoła królewska
szlachecka szkoła królewska
miejska szkoła królewska
arystokratyczna szkoła królewska
Języki w wydawanych szkołach:
Litewski(obowiązkowy
Polski(obowiązkowy)
Łacina(obowiązkowy
Rosyjski(dodatkowy
Ruski(na Rusi[Ukrainie] obowiązkowy)
Węgierski(dla chętnch, płatny)
*W Wielkim Księstwie Litewskim uczy się po litewsku, a w Koronie po polsku
Wiary w których szkoły będą wydawane:
*nie obowiązuję podział terenów na możliwość wyznawania i nauki wiary
prawosławie
katolicyzm
luteranizm
judaizm
Nauka będzie przymusowa
Ostatnio edytowany przez Ród Niederstein (2017-02-08 18:16:00)
Prusy Książęce i Rzeczpospolita Obojga Narodów
Pomysł waszej wysokości jest dobry ale język litewski to język chłopstwa nie ma ani zasad podstawowych.
Przykro mi, ale ja pragnę zakończyć proces polonizacji Litwy, nie nasza wina że tak chłopi często mówią
Siedzi na ławie sejmu wraz swą ochronną, Książę Kurlandi Wladiris Kałanów, wstaje i mówi- Zgadzam się z tym wszystkim co królowa i zapronowła, popieram wszystko ale nie zgadzam się z nauką języka Litewskiego jako obowiązkowa. Język Rosyjski czy Łacina jest ważniejsza w tych czasach, proszę zwrócić na fakt, że w tych czasach wszystkie ważne dokumenty są pisane łaciną, a i rosyjski może naszym ludzią porozumiewać się na Rosji, dzięki temu może z tego wyniknąć, że będziemy mieć swój wkład w Rosyjską kulturę. Powiem też powiedzieć to, że najważniejsza jest wiedza ale bez miłości jest człowiek jak miedź brzęcoca.
Ród Carski Каланов zgadza się
Zgromadzeni tu, czemu nie wpajać młodym miłości do ojczyzny? Co jeśli polska upadnie nie teraz to w przyszłości? Kto ją odrodzi w chwale lub będzie próbował. Litwini mają prawo do używania swojego języka. Komu zawdzięczacie ponad 60% terytorium Rzeczpospolitej? Litwie, i jej podbojom na rozpadłej Rusi? Gdyby nie ta unia personalna dzisiaj by Polska była linią między Litwą a cesarstwem, lub zostałaby włączona do Państwa Zakonu Krzyżackiego. Proszę was senatorzy miejcie serce, pomyślcie o ludzie Litewskim chcący stanowić swoją potęgę wraz z ludem polskim, ale ze swoją kulturą i językiem.
Ja Emilia Kettler-Sandomirska ostatnia z linii Kettlerów współwładczyni Sandomierza proponuję taki system:
Rodzaje szkół:
Mieszczańska
Chłopska Niedzielna
i uczelnie:
Jezuitów
Luterańskie
Braci Polskich
Języki:
Obowiązkowe dla każdego województwa:
Polski i łacina
Dodatkowe mogą zostać wybrane wojewodą w danym województwie:
Ruski
Węgierski
Niemiecki
Jidysz
Ostatnio edytowany przez Ród Kettler_Sandomirski (2017-02-08 19:56:02)
Przykro mi, ale ja jako królowa polska muszę zadbać o szczęście i trwałość Rzeczpospolitej i jej oddanych. To co pani proponuje jest w moim państwie nie dopuszczalne. Ja zostałam wychowana w duchu tolerancji dla innych narodów.
Zaczynamy głosowanie:
Yay- przyjmuję ustawę bez zmian
Nay-Nie przyjmuję ustawy w żadnym stopniu
Liberum Veto!
Ja królowa Polska, wielka księżna litewska i księżna pruska proponuję wnieść w życie reformę edukacji narodowej i poddać likwidacji szkoły przy-katedralne w którym polacy uczą się po łacinie. Mam zamiar stworzyć ośrodki edukacyjne zwanymi królewskimi szkołami, które będą edukować młodzież polską i litewską; mają one również krzepić miłość do swojej ojczyzny i do wiaryj w jakiej w której szkoła zostanie wydana. Zamierzam podzielić szkoły na te typy:
chłopska szkoła królewska
szlachecka szkoła królewska
miejska szkoła królewska
arystokratyczna szkoła królewska
Języki w wydawanych szkołach:
Litewski(obowiązkowy
Polski(obowiązkowy)
Łacina(obowiązkowy
Rosyjski(dodatkowy
Ruski(na Rusi[Ukrainie] obowiązkowy)
Jidysz(obowiązkowo w żydowskich szkołach)
Węgierski(dla chętnch, płatny)
*W Wielkim Księstwie Litewskim uczy się po litewsku, a w Koronie po polsku
Wiary w których szkoły będą wydawane:
*nie obowiązuję podział terenów na możliwość wyznawania i nauki wiary
prawosławie
katolicyzm
luteranizm
judaizm
Nauka będzie przymusowa
Strony: 1
Wątek zamknięty